Scroll to top
ca es

Les empreses familiars són més innovadores que altres empreses

Moltes empreses familiars es troben entre les més innovadores, segons un estudi publicat per Harvard Business Review.

 

Es té el convenciment que les empreses familiars no són particularment innovadores, amb aversió al risc i estancades.

 

 

Innovació a l'empresa familiar

Innovació a l’empresa familiar

La innovació forma part del dia a dia de les empreses familiars.

 

Les empreses familiars inverteixen menys en innovació que altres empreses considerades com a grans corporacions, tal com observem en les conclusions publicades en el Academy of Management Journal. Les empreses familiars tenen un pressupost destinat a I+D+i inferior a altres empreses que no són familiars però sí de grandària similar.

 

Però, el pressupost assignat podem relacionar-lo amb els resultats? No.

 

L’estudi afirma que les empreses familiars són més eficients en processos d’innovació i això ho demostra el nombre de patents, nous productes o ingressos generats per aquests nous llançaments en relació a la inversió realitzada. El nivell d’innovació és major en les empreses familiars.

Per què podem afirmar que les empreses familiars són més innovadores?

 

Llegint el citat estudi, podem oferir diverses raons que poden donar resposta a la pregunta plantejada.

 

Aprofitar la xarxa externa basada en la confiança.

 

Cada empresa familiar necessita i compta amb un petit grup de col·laboradors i fonts de confiança que en un moment donat formen part del procés d’innovació.

 

A Encerta®, tenim la sort d’estar en alguns grups de confiança de famílies empresàries, la qual cosa ens permet participar de manera conjunta i eficaç en el desenvolupament d’idees innovadores i viables quan es tracta de buscar nous models de negoci, nous productes o entrar en un nou mercat. Una relació basada al 100% en la confiança i el treball en equip.

 

La prudència davant noves inversions de l’empresa familiar.

 

Els propietaris d’aquestes empreses familiars tenen la capacitat d’assegurar-se que s’inverteixi diners en els projectes adequats i que els recursos s’emprin de manera efectiva.

La prudència de la propietat és fruit de:
  • Llarga relació amb l’empresa
  • Profund coneixement del mercat, l’empresa i stakeholders
  • Relació personal amb els empleats.
  • Relació personal i duradora amb clients i proveïdors.

 

Una prudència que cuida i cultura la cultura familiar de la companyia i la relació entre totes les parts, des de la direcció, empleats, clients, col·laboradors i proveïdors. Aquesta relació alimenta dia a dia el desenvolupament de nous productes, idees innovadores i canvis en els processos.

 

 

Procés d’innovació en l’empresa familiar

Les empreses dirigides per membres de la família són més innovadores que altres empreses amb directors generals aliens a la família.

 

La nostra experiència amb l’empresa familiar ens permet afirmar que quan la direcció és portada pel fundador i la segona o tercera generació, l’equilibri és molt bo. Mentre els primers són menys arriscats i destinen menys recursos en processos innovadors però defensen la cultura i l’ADN de la companyia, els segons inverteixen major pressupost en innovació i a buscar nous conceptes més revolucionats, a vegades, massa allunyats de la realitat de l’empresa i del mercat potencial.

 

Punts forts de la família empresària que nodreixen la capacitat innovadora.

 

Els resultats de l’estudi revelen que les empreses familiars, malgrat la seva oposició al risc respecte a la inversió, aprofiten els seus punts forts per a potenciar la seva capacitat creativa i innovadora:

 

  1. El propietari compromès, informat. Com Judith Viader, segona generació de Frit Ravich. Sempre ha participat activament en tot procés d’innovació de producte, instal·lacions i processos, aprofitant sempre les seves xarxes de contactes, compartint informació del mercat amb el seu equip amb el qual porta treballant durant dècades i els acabats d’incorporar. Un exemple clar en el qual la propietat de l’empresa familiar fomenta dia a dia la innovació.
  2. La cultura familiar basada en la confiança cap als seus empleats fomenta la llibertat de creació i innovació. No obstant això, aquesta afirmació no pot quedar sobre un paper. Amb confiança, l’equip se sentirà més còmode per a aportar, crear i compartir.
  3. Com hem comentat, la xarxa de col·laboradors externs de la companyia és una molt bona font per a treballar conjuntament en el procés d’innovació.

 

Com a conclusió, després de la recerca realitzada per HBR partint de la recopilació de dissertacions que comparaven empreses familiars i no familiars quan es tracta de la inversió en innovació, l’èxit obtingut d’aquesta inversió en innovació de productes i processos, aquest estudi ens ha ajudat a comprendre la relació entre el control familiar d’una empresa i la voluntat i capacitat per a innovar.

 

Posts relacionats