Scroll to top
ca es

Tendències en Màrqueting i Publicitat per al 2024

Tendències en Màrqueting i Publicitat per al 2024: Un any continuista on sobresurt el protagonisme de la Intel·ligència artificial

 

L’any 2024 es presenta com una continuació de tendències en màrqueting i publicitat per al 2024, sense grans novetats disruptives, però en què la intel·ligència artificial exercirà un paper protagonista.

TENDÈNCIES 2024

Comprendre i considerar les darreres tendències en màrqueting i publicitat és imperatiu a l’actual escenari empresarial per diverses raons crucials que incideixen directament en l’èxit i la rellevància d’una marca. A mesura que ens acostem al tancament d’aquest 2023, ja podem entreveure que el proper any, el 2024, es presenta com una extensió de les tendències que van marcar l’any anterior. Tot i mantenir una continuïtat en molts aspectes i àrees del màrqueting, el nou any revela canvis significatius que delineen la trajectòria de la indústria, projectant-la cap a un futur on la tecnologia i l’adaptabilitat tenen un paper fonamental.

Com és sabut, les tendències en màrqueting i publicitat reflecteixen els canvis en el comportament i les preferències dels consumidors. Mantenir-se al corrent d’aquestes tendències permet a les marques ajustar les estratègies per satisfer les demandes canviants del mercat. En un món on l´atenció del consumidor és limitada i les opcions són abundants, adaptar-se a les preferències actuals és crucial per captar i retenir audiències. En un escenari empresarial cada cop més competitiu, les empreses i marques que no segueixen les tendències corren el risc de quedar-se endarrerides. La competència sempre està buscant noves maneres de destacar i atreure els consumidors, i les tendències actuals sovint representen oportunitats per diferenciar-se. Mantenir-se al dia proporciona a les empreses un avantatge competitiu en permetre’ls innovar i respondre ràpidament als canvis al mercat.

El paper protagonista de la Intel·ligència artificial

Indubtablement, una de les tendències més excel·lents que marcarà l’any que ve és l’auge del màrqueting impulsat per la intel·ligència artificial. Les empreses estan adoptant de manera creixent la IA com a eina fonamental per optimitzar les seves estratègies de màrqueting. Aquest enfocament revolucionari no només permet l’automatització eficient de diverses tasques, sinó que també possibilita la personalització de les experiències del client i obtenir informació precisa sobre les audiències.

La integració de la intel·ligència artificial a l’àmbit del màrqueting es manifesta de diverses maneres. D’una banda, les empreses poden aprofitar la IA per analitzar exhaustivament els historials de compres dels clients, fent servir aquesta informació per generar recomanacions de productes altament personalitzades. Aquest enfocament no només millora lexperiència de lusuari, sinó que també contribueix a fomentar la lleialtat del client en oferir suggeriments rellevants i adaptats a les seves preferències individuals. A més, la IA s’erigeix ​​com a eina essencial en la creació de contingut personalitzat. Mitjançant algorismes avançats, les marques poden generar contingut adaptat a les necessitats específiques de cada usuari, millorant així la rellevància i la ressonància dels missatges. Aquesta capacitat de personalització no només catapulta l’eficàcia de les campanyes de màrqueting, sinó que també enforteix la connexió emocional entre la marca i el consumidor en mostrar una profunda entesa de les seves preferències i comportaments.

De la mateixa manera, la intel·ligència artificial es posiciona com a element clau en l’optimització de l’eficiència operativa. En automatitzar tasques rutinàries i processos repetitius, les empreses alliberen recursos valuosos i permeten que els equips se centrin en tasques més estratègiques i creatives. Això no només condueix a una productivitat més gran, sinó que també obre noves possibilitats per a la innovació en el desenvolupament d’estratègies de màrqueting més sofisticades i efectives.

 

Dades i dades en temps real

La monitorització en temps real, caracteritzada per la recopilació i anàlisi immediata de dades provinents de diverses fonts com xarxes socials, llocs web i aplicacions mòbils, està intrínsecament relacionada amb el paradigma més ampli del Big Data. El Big Data, una disciplina que aborda la gestió i l’anàlisi de conjunts de dades massives, complexes i en constant creixement, proporciona el marc essencial per comprendre la importància i la funcionalitat del monitoratge en temps real.

Quan recolliu dades instantànies i actuals, contribuïu de manera activa a la generació constant d’informació en temps real, un component clau de l’entorn de Big Data. Segons dades de Seenka, aquesta relació sinèrgica permet a les empreses no només accedir a insights immediats per a la presa de decisions tàctiques, sinó també contribuir a l’enriquiment de conjunts de dades més amplis que són essencials per a anàlisis a llarg termini.

La capacitat de la monitorització en temps real per identificar tendències, oportunitats i amenaces de manera immediata s’alinea amb el principi fonamental del Big Data. la capacitat dextraure coneixements valuosos de grans volums dinformació. Alhora, la pràctica del monitoratge en temps real també contribueix al creixement constant del conjunt de dades general, alimentant la maquinària del Big Data amb dades fresques i rellevants.

“Diginfluencers”, els nous replicants del Màrqueting d’influència

El terme “replicant” es va popularitzar a través de l’obra de ciència ficció, especialment a partir de la pel·lícula “Blade Runner” dirigida per Ridley Scott el 1982, basada en la novel·la “Somnien els androides amb ovelles elèctriques?” de Philip K. Dick. Un replicant era concebut com un tipus d’androide o androide bioingenètic creat per imitar un ésser humà en aparença i comportament. Aquests éssers, sovint indistingibles dels humans, era dissenyats i utilitzats per realitzar tasques específiques o servir propòsits particulars.

Amb aquest símil, podem entendre el nou rol dels “Diginfluencers”. Influencers creats amb intel·ligència artificial que estan emergint amb gran expectació entre empreses i marques. Aquest tipus d’influencers generats per IA està guanyant terreny de manera notable i podria exercir un impacte significatiu en l’àmbit del màrqueting i la publicitat els propers anys. Aquests influencers, creats per algorismes i sistemes d’intel·ligència artificial, representen perfils en xarxes socials que tenen la capacitat de generar contingut d’alta qualitat, incloent-hi fotos, vídeos i publicacions, que resulten pràcticament indistingibles del contingut produït per individus reals.

TENDENCIAS 2024En termes generals

Els influencers generats per IA es perfilen com a eines summament poderoses per a les estratègies de màrqueting i publicitat. Tot i això, l’ús d’aquesta innovadora tecnologia comporta una responsabilitat ètica crucial. És fonamental aplicar aquestes eines de manera conscient i ètica per assegurar-ne la contribució positiva a l’espai digital.

D’acord amb un estudi realitzat per la firma de recerca de mercat Gartner, es projecta que el mercat d’influencers generats per IA arribi a la xifra de 10.000 milions de dòlars per a l’any 2025. Aquest creixement significatiu s’atribueix a diversos factors, entre els quals destaca la creixent popularitat de les xarxes socials, el continu avenç en la sofisticació de la intel·ligència artificial i la cada vegada més gran demanda de contingut altament personalitzat per part dels usuaris.

Màrqueting centrat en la privacitat

La creixent inquietud dels consumidors al voltant de la privadesa de les seves dades ha generat un canvi significatiu en el panorama del màrqueting. Davant d’aquesta realitat, les marques es troben en la necessitat imperativa d’adaptar i ajustar les seves estratègies per abordar de manera proactiva les preocupacions de privadesa dels seus clients. En aquest context, sorgeix amb força una tendència clau: el màrqueting centrat en la privadesa.

Aquest enfocament innovador no només reconeix la importància de salvaguardar la informació personal dels usuaris, sinó que el col·loca com a pilar fonamental en la construcció de relacions sòlides i duradores amb els clients. Les marques que adopten el màrqueting centrat en la privadesa no només compleixen amb les regulacions i normatives, sinó que també van més enllà, establint pràctiques i polítiques que reflecteixen un compromís genuí amb la protecció de la privadesa.

El respecte i la protecció

El respecte i la protecció de les dades del client no només es perceben com una obligació legal, sinó com un component essencial per guanyar la confiança i la lleialtat del consumidor. Les marques que adopten aquest enfocament no només es posicionen com a líders ètics al mercat, sinó que també envien un missatge clar: valoren la privadesa dels seus clients tant com aquests ho fan.

En el màrqueting centrat en la privadesa, la transparència es converteix en una eina estratègica. Les marques comuniquen de manera oberta i clara com gestionen les dades dels clients, quina informació recopilen i amb quin propòsit. Aquest nivell de transparència no només compleix les expectatives dels consumidors informats, sinó que també enforteix la percepció de la marca com un actor ètic i responsable. A més, la privadesa es converteix en un element diferenciador. En un mercat saturat d’opcions, les marques que destaquen pel seu compromís amb la protecció de la privadesa poden guanyar terreny en proporcionar als consumidors una opció fiable i ètica. Aquesta diferenciació va més enllà de la qualitat del producte o servei, abastant la integritat i el compromís amb valors que són cada cop més importants per als consumidors moderns.

 

Email Màrqueting, un clàssic que es resisteix a morir

Tot i la imparable evolució digital que ha marcat la darrera dècada, el correu electrònic i l’email màrqueting, continuen destacant-se com a eines essencials. El 2024, les marques intel·ligents no només seguiran reconeixent la perdurabilitat d’aquesta estratègia, sinó que persistiran a invertir significativament a l’email màrqueting com a mitjà clau per mantenir relacions sòlides i duradores amb els seus clients.

En aquest sentit, l’email màrqueting es destaca com un canal directe i personalitzat que continua generant resultats positius. Les marques reconeixen la capacitat única del correu electrònic per arribar directament a la safata dentrada dels seus clients, un espai que, malgrat la saturació de missatges, segueix sent un punt focal per a la comunicació efectiva.

Per al 2024, segons E-goi, les estratègies de correu electrònic màrqueting no només es mantindran, sinó que evolucionaran per adaptar-se a les expectatives canviants dels consumidors. Les marques innovadores no es limitaran a enviar correus electrònics promocionals genèrics, sinó que s´esforçaran per personalitzar cada procés. La rellevància i la segmentació seran claus en les estratègies de correu electrònic màrqueting. Les marques han entès que el nou consumidor cerca experiències personalitzades i rellevants. En aquest sentit, la intel·ligència artificial i les eines d’anàlisi avançada s’incorporen cada cop més per comprendre el comportament de l’usuari i oferir contingut que no només sigui atractiu, sinó també altament pertinent.

 

L’excel·lència a l’atenció al client

L’atenció al client es manté com una tendència crucial i determinant per a l’èxit de les empreses i les marques. La sofisticació creixent i l’exigència dels consumidors situen l’experiència d’atenció al client a l’epicentre de les estratègies empresarials, on s’espera un lliurament de serveis d’alta qualitat. En aquest context, les empreses que aconsegueixin oferir una atenció al client excel·lent no només seran més propenses a guanyar la preferència dels clients, sinó que també estaran en posició de retenir-los a llarg termini. L’atenció al client, més enllà de ser una resposta a les consultes i els problemes, es converteix en una eina estratègica que pot enfortir la reputació de l’empresa i catalitzar el creixement de les vendes.

Els consumidors moderns esperen experiències personalitzades, i les empreses poden complir aquestes expectatives utilitzant dades per comprendre a fons les necessitats individuals dels clients. La capacitat d’adaptar-se i respondre de manera única cada client es posiciona com un diferenciador significatiu en la competència empresarial. De la mateixa manera, l’omnicanalitat també sorgeix com una tendència imperant. Els consumidors interactuen amb les empreses a través de diversos canals, des de xarxes socials fins a correus electrònics.

En conseqüència, s’espera que les empreses proporcionin una experiència d’atenció al client coherent i eficaç a tots els canals, assegurant una continuïtat i qualitat sense fissures. Finalment, l’empatia es revela com un component ineludible de l’atenció al client amb èxit. Els consumidors esperen que les empreses no només resolguin problemes, sinó que ho facin amb un enfocament empàtic i comprensiu. La formació dagents datenció al client per cultivar aquestes habilitats es converteix en una inversió estratègica.

 

La personalizació portada al extrem

Indubtablement, la personalització radical s’entreveu com una possible tendència fonamental entre les empreses i marques per a l’any 2024. En un entorn on els consumidors han desenvolupat una expectativa creixent d’experiències personalitzades, les empreses s’embarquen en la recerca de noves maneres de portar la personalització a l’extrem, buscant establir connexions més profundes i significatives amb les audiències.

Aquesta forma extrema de personalització implica la implementació de pràctiques com a recomanacions altament personalitzades de productes i serveis, on l’ús de dades es converteix en la base per oferir suggeriments que s’alineen amb els interessos i les necessitats individuals dels consumidors. També es tradueix en la creació d’experiències de compra completament personalitzades, adaptades minuciosament a les necessitats específiques de cada consumidor. En l’àmbit del màrqueting, aquesta tendència es reflecteix en campanyes altament personalitzades que busquen ressonar de manera directa amb els interessos i les necessitats particulars de cada individu.

PERSONALIZACIÓN

 

L’impacte positiu

L’impacte positiu que la personalització extrema podria tenir a empreses i marques és significatiu. No només contribueix a millorar la satisfacció del client, atès que els consumidors valoren positivament una experiència adaptada a les seves preferències, sinó que també es projecta com a impulsor de les vendes, en proporcionar recomanacions i ofertes altament pertinents. La lleialtat del client també se’n podria beneficiar, ja que els consumidors solen mostrar-se més propensos a romandre fidels a empreses que els ofereixen experiències personalitzades i adaptades a les seves necessitats individuals.

Tot i això, aquesta tendència no està exempta de desafiaments i riscos. La personalització extrema pot ser percebuda com a intrusiva, generant incomoditat entre els consumidors si senten que les empreses tenen un coneixement excessiu sobre les seves vides. Així mateix, hi ha la preocupació que aquesta pràctica pugui ser utilitzada de manera manipuladora, portant els consumidors a adquirir productes o serveis que no necessàriament s’alineen amb les seves necessitats autèntiques. És essencial subratllar la importància que les empreses abordin la personalització extrema amb responsabilitat i ètica.

 

El resurgir de la Publicitat contextual

El ressorgiment de la publicitat contextual i de nínxol per a l’any 2024 respon a diversos factors que reflecteixen una adaptació estratègica dels anunciants a les transformacions al panorama publicitari. L’augment de la fragmentació de l’audiència ha desafiat l’efectivitat de la publicitat tradicional. Davant d’aquest escenari, la publicitat contextual i de nínxol emergeix com una resposta a aquesta fragmentació, oferint als anunciants la capacitat de dirigir-se de manera més precisa a segments específics de l’audiència, adaptant-se als interessos particulars.

La importància creixent atribuïda a l’experiència de l’usuari també impulsa ressorgir aquesta tendència. Segons el partner de Google, Incubeta, en un entorn on lexperiència de lusuari es valora més que mai, la publicitat contextual i de nínxol presenta lavantatge de ser més rellevant i menys intrusiva en comparació amb la publicitat tradicional, millorant així lexperiència global de lusuari. El pronòstic per a l’any 2024 suggereix un creixement continu en la popularitat d’aquest tipus de publicitat, amb estimacions que projecten el mercat global de la publicitat contextual i assoleix els 150.000 milions de dòlars i el mercat de la publicitat de nínxol arriba als 50.000 milions de dòlars.

Per a les empreses que busquen capitalitzar aquesta tendència, és crucial considerar la integració de la publicitat contextual i de nínxol en les seves estratègies de màrqueting en línia. La selecció adequada del tipus de publicitat, ja sigui basada en paraules clau, temes, interessos o dades demogràfiques, es converteix en un element estratègic per alinear la campanya amb els objectius del negoci i l’audiència objectiu.

 

Màrqueting de continguts. Llarga vida al Rei

El màrqueting de continguts continua sent considerat el Rei i es consolida un any més com una tendència essencial en l’àmbit del màrqueting en línia per a l’any 2024, destacant la importància de la creació de contingut d’alta qualitat i rellevant per a l’audiència. Aquesta estratègia s’erigeix ​​com a pilar fonamental per a les empreses que busquen l’èxit en un entorn digital en evolució constant. La creació de contingut atractiu i interactiu no atrau només l’atenció de l’audiència, sinó que també fomenta la participació activa del públic. Contingut que convida a la interacció es converteix en una eina valuosa, propensa a ser compartit, ampliant-ne l’abast i generant leads significatius per a les empreses.

D’acord amb 3dots&co, una tendència clau que guanyarà terreny el 2024 serà el màrqueting de continguts long form o continguts extensos de qualitat. La disposició creixent dels consumidors a consumir contingut extens, com ara articles de bloc, estudis de casos, guies i llibres electrònics, assenyala un canvi en les preferències de consum. Aquesta preferència es justifica per diverses raons fonamentals. A més, en l’àmbit específic del 2024, s’observa una integració d’intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic més gran en el màrqueting de continguts. Aquestes tecnologies es fan servir per crear contingut més personalitzat i rellevant. La IA analitza dades de consumidors per crear perfils personalitzats, mentre que el ML optimitza el contingut en funció dels resultats obtinguts.

 

Veu al Màrqueting

El màrqueting de veu és una altra tendència en ple apogeu i continuista que ha captat l’atenció d’empreses i marques, consolidant-se com un mitjà estratègic per interactuar amb els consumidors. Aquest enfocament innovador implica l’ús de la veu com a eina principal per a la interacció, ja sigui mitjançant assistents virtuals, altaveus intel·ligents o simplement mitjançant la conversa directa amb dispositius habilitats per a aquesta tecnologia.

El creixement vertiginós del màrqueting de veu se sustenta principalment en laugment de lús dassistents virtuals i com a resposta a la tendència creixent en la forma en què els consumidors accedeixen a la informació i realitzen accions a través de la veu. En segon lloc, la millora continua de la tecnologia de veu contribueix a una experiència més fluida i precisa. En tercer lloc, la familiaritat creixent dels consumidors amb la interacció per veu impulsa l’adopció generalitzada d’aquesta modalitat.


Sumar-se a las tendències

L’any 2024 es presenta com una continuació de tendències ja establertes a l’àmbit del màrqueting i la publicitat, sense grans novetats disruptives, però amb la certesa que la intel·ligència artificial exercirà un paper protagonista. Les marques que aspiren a destacar aquest any han d’estar preparades per abraçar aquestes tendències i adaptar-se a un entorn en canvi constant. A grans trets, el 2024 es presenta com un any on la continuïtat en les tendències es combina amb la importància creixent de la intel·ligència artificial. Aquelles marques que aconsegueixin navegar amb èxit aquest emocionant i desafiant nou any seran les que abracin la innovació, l’adaptabilitat i una comprensió profunda de les necessitats del consumidor.

 

 

Si vols més informació sobre com et podem ajudar amb la teva estratègia i/o implementació de màrqueting industrial, escriu-nos avui a encertaestrategia@encertaestrategia.es oa través de la nostre web.

Posts relacionats